Kon: Mere ne bi trebalo popuštati bar do kraja januara

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je danas da će, uprkos nešto boljoj epidemiološkoj situaciji s korona virusom u prethodnom periodu, mjere koje su na snazi ostati nepromijenjene najverovatnije do kraja januara.

Kon je za Kurir rekao da se u Srbiji još bilježi veliki broj zaraženih na dnevnom nivou i da se još ne može govoriti o brzom popuštanju mjera.

"Još imamo delom nepovoljnu, a delom nestabilnu situaciju, zavisno od dela Srbije. Beograd još ima blizu 600 novozaraženih na dnevnom nivou. To je visok broj. Dakle, ne možemo govoriti o nekom brzom popuštanju", rekao je Kon.

On je ukazao da treba da se, ukupno gledano, spusti na dvocifren broj da bi uopšte moglo da se govori o tome.

Kon je dodaje da će produženja radnog vremena za neke objekte biti, ali, vjerovatno, uz žestoko protivljenje medicinskog dijela kriznog štaba.

Dodao je da to, ipak, ne očekuje do kraja mjeseca.

"Jako je važno da, ako se spušta aktivnost virusa, ne dozvolimo ponovno podizanje. Mi već imamo vrlo relaksirane mere. Verovatno će u kriznom štabu biti borba da se nekim objektima produži radno vreme za neki sat, ali o tome će biti reči u narednom periodu. Mislim da tokom januara nema ni govora o tome", naglašava Kon.

Ukazao je da na važeće mjere nisu stavljeni rokovi, a da nema ni teoretske osnove da se nešto toliko promjeni u drugoj polovini januara da bi došlo do popuštanja mjera.

Nezavisne

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano