REŠENA MISTERIJA: Dešifrovano pismo koje je ubica Zodijak poslao novinarima pre pet decenija

Krajem 1960-ih, u Zalivskoj oblasti u San Francisku, takozvani Zodijak ubica usmrtio je pet ljudi nožem i vatrenim oružjem.

Serija ubistava je počela decembra 1968. kada su muškarac i žena upucani u kolima. U julu 1969. godine je upucan još jedan par, ali je samo žena preživela. Iste godine, par - muškarac i žena, izbodeni su u blizini jezera, a muškarac je preživeo. Zodijak nikada nije uhvaćen, a tokom perioda ubistava novinama je poslao nekoliko poruka.

"Nadam se da se zabavljate u pokušaju da me uhvatite. Ne bojim se gasne komore, jer će me poslati u raj, a sada imam dovoljno robova da rade za mene", glasi poruka. Identitet ubice još uvek nije utvrđen, a postoje još dve poruke koje treba dekodirati. 

Skice Zodijaka koje su objavljene 1969. godine

Dizajner iz Virdžinije, Dejvid Orančak, kaže da je šifru razbio zajedno s australijskim matematičarom Semom Blejkom i Belgijancem Jarlom van Ejkom, upravnikom skladišta i softverskim inženjerom za razbijanje kodova.
Kako kaže Orančak, poruka služi "da Zodijak privuče pažnju", a sastoji se od niza slova i simbola. 

Ozloglašeni ubica je tvrdio u pismu novinama da je ubio 37 ljudi, ali istražitelji su radili na osnovu ukupno sedam žrtava, od kojih je pet ubijeno. Iako postoje brojne teorije o tome ko bi Zodijak mogao da bude, niko zvanično nije optužen.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor:
Najpopularnije
јун 5, 2020, 12:01 по подне - вук